Sigorta Avukatı: Temel Görevler ve Sorumluluklar
Sigorta avukatı, sigorta şirketi tarafından düzenlenen poliçedeki rizikonun gerçekleşmesi halinde sigortalının uğradığı zararın tam olarak giderilmesi amacıyla hukuki işlem ve faaliyetlerde bulunur. Sigorta şirketi tarafından poliçe ile teminat altına alınan tutara kadar sigortalının uğramış olduğu zararı temin eder. Avukat zararı bazen sigorta şirketi ile arabuluculuk faaliyetleri neticesinde bazen de dava açmak (Örn; trafik kazası sonucunda maddi hasara veya bedeni hasara ilişkin tazminat davası) suretiyle temin eder. Sigorta Hukuku kendine özel kanunu olan özel hukuk dalıdır. Sigorta hukukunun bu özelliği avukatı alanında uzman olmaya zorlamaktadır. Sigorta hukukunun karmaşıklığı ve derinliği göz önüne alındığında mutlaka uzman avukata danışılması gerekmektedir.
Sigorta Avukatlarının Görevleri:
- Sigorta şirketi tarafından düzenlenen poliçeyi inceleyerek poliçe ile teminat altına alınan muhtemel zararları tespit eder. Bu tespit sonucunda meydana gelmiş olan zararın boyutunu tespit eder.
- Sigortalının uğramış olduğu zarar için teminat tutarı dahilinde sigorta şirketine müracaat eder. Arabuluculuk müzakereleri sonucunda anlaşma sağlanamaması halinde uyuşmazlığın çözümü için yargı yoluna başvuru yapar.
- Dava sonucunda verilen karaı icra müdürlükleri vasıtasıyla tahsil ve mağdura iade eder.
Sigorta avukatları, sigorta şirketleri ve bireyler arasındaki anlaşmazlıkların adil bir şekilde çözülmesi için kritik bir rol oynar. Sigorta hukukunda uzmanlaşarak, karmaşık sigorta meselelerinde etkili bir şekilde danışmanlık ve temsil sağlarlar.
Örneğin;
Alanya'da A aracı ile B aracı arasında maddi hasarlı bir trafik kazası gerçekleşmiştir. Gerçekleşen trafik kazasında A aracı kusurlu B aracı ise kusursuzdur. B aracının uğramış olduğu değer kaybının temini için Alanya Sigorta avukatı ne yapmalıdır.
Bu olayda, avukatın öncelikle yapması gereken, kaza ile ilgili evrakların toplanmasıdır. Kaza fotoğrafları, kaza tespit tutanağı bu evraklardan bazılarıdır. Daha sonra mağdur adına vekaleten sigorta şirketin başvuru yaparak hem rizikonun gerçekleştiğini ihbar eder hem de değer kaybının tazmini için başvuru yapar. Bu başvuru kusurlu aracın ZMMS poliçesinin düzelendiği sigorta şirketine yapılmalıdır. Sigorta şirketi 8 iş günü içerisinde ödeme yapmak zorundadır, aksi halde temerrüde düşmüş olacaktır ve temerrüt faizi işleyecektir. Sigorta şirketinin ödemesi veya cevabı ise mağdur vekili tarafından 15 gün beklenmelidir. Bu 15 günlük süre geçmeden dava açılamaz, tahkime başvur yapılamaz veya icra takibi başlatılamaz. 15 gün sonunda avukat yargı yoluna başvuru yapar ve süreci takip eder.